Indlæg - Hjemmefødsler er mere end sikre!!!! (September 2008)

Af Gitte Lykke Jørgensen, Vejle

Er du helt rask med en ukompliceret graviditet? Er dine eventuelt tidligere fødsler ukomplicerede eller med komplikationer, som ikke har indflydelse på din kommende fødsel? Har du ét barn i maven. Ligger det med hovedet nedad. Og føder du til tiden?

- så kan du med fordel føde hjemme.

Faktisk viser undersøgelser fra Holland, hvor 30% føder hjemme ved kendt jordemoder af eget valg, at det er med til at nedsætte antallet af kejsersnit og andre knapt så voldsomme indgreb under fødslen. Børnene kommer ud og har et mindst lige så godt.

Blandt mange læger og nogle jordemødre i Danmark er der en udbredt og ikke dokumenteret bekymring for det at føde hjemme. Den bekymring kan de ikke lade være med at give til kende i mødet med dig. For mange af dem er en fødsel ikke normal, før den er overstået. Problemet med den tankegang er, at den kan få en slags ”selvopfyldende profeti” over sig.

Du kan i værste fald gå ind til det store stykke arbejde enhver fødsel er med bekymring og angst, i stedet for med glæde, mod og tiltro til din egen styrke. En fødende, som er bekymret og angst, kan ikke mobilisere samme kræfter og har derfor oftere brug for indgreb.

En fødsel i hjemmet kræver en del mere forberedelse end en fødsel på hospital, og involverer hele familien. En proces, som er meget positiv, og som er med til at give ansvaret og glæden tilbage til hele familien. Selvfølgelig påhviler det største stykke arbejde kvinden, men i hjemmet kan hun mere naturligt dele det med resten af familien, og barnet ankommer i trygge og rolige omgivelser.

I det hele taget handler det om at føde, hvor du føler dig mest tryg. Og mærk godt efter. Er det i hjemmet eller er det på hospitalet? Er det hjemme, skal du vide, at du har til enhver tid ret til at få gratis bistand fra en offentligt ansat jordemoder. Desværre risikerer du, at der kommer en jordemoder i dit hjem, som ikke er helt tryg ved hjemmefødsler og derfor, uanset hvor professionel hun er, kommer til at udstråle dette til skade for dit fødselsarbejde.

Indtil videre er det kun på Sjælland, at du uden udgift kan føde hjemme ved jordemødre, som har specialiseret sig i hjemmefødsler, og som derfor har stor erfaring med hjemmefødsler, og hvor du kan regne med hjælp i graviditeten, til fødslen og tiden efter barnets fødsel, som er helt og aldeles målrettet hjemmefødsler.

Andre steder, som f.eks. i Vejle, hvor jeg praktiserer, må du desværre betale for ydelsen. Jeg vil arbejde for, at det bliver anderledes i fremtiden, men det kan have lange udsigter.

Jeg er valgt at blive privatpraktiserende hjemmefødselsjordemoder, fordi jeg tror på, at det har fremtiden foran sig. Ethvert barns fødsel er en helt unik begivenhed, som let ”drukner” i de store fødesteders travle hospitalsrutiner. For mig at se er hjemmefødslen en måde at give kraft og styrke tilbage til dig som fødende – og til din familie. En kraft og styrke, som I bærer ind i fremtiden til glæde for jer alle - og hvem ved, måske til glæde for hele landet.

Jordemorderen i Vejle
Gitte Lykke Jørgensen
www.jordemoderenivejle.dk

Sponsor 1    Sponsor 2

Valid XHTML 1.0 Transitional