Beretninger - Tobias fødsel, Dyktekniken

Af Nina Chongtham Kirkegaard, Uppsala

Dyktekniken

Dette er min beretning om hvordan dykketeknikken hjalp mig til at føde Tobias næsten smertefrit.

Jeg har valgt at fortælle min historie for at udbrede kendskabet til dykketeknikken for jeg synes flere skal have muligheden for at bruge den og dermed få en nemmere fødsel.

Kort fortalt går dykketeknikken ud på at slappe fuldstændig af i hele kroppen når der kommer en ve. Den totale afslapning får smerten til næsten at forsvinde og samtidig kanaliseres alt kroppens energi til livmoderen så den kan gøre sit arbejde.

Cayenne Ekjordh, som er dykketeknikkens moder, har skrevet et indlæg om teknikken, som kan findes på denne internetside under Indlæg. Man kan også finde mere information på Internettet.

Sådan gik det til...

Det hele begyndte med at jeg fik nogle menstruationslignende smerter som blev stærkere og stærkere og som på et tidspunkt gik over i veer. Disse smerter var ikke slemme, de kom og gik, og det var ikke noget, som jeg ikke selv kunne håndtere. Så efter ca. 24 timer begyndte det at gøre mere ondt. Den murende smerte blev til en skarp smerte - som når man har luft i maven (meget luft i maven). På det tidspunkt bad vi jordemødrene komme. I løbet af den time der gik, inden de kom, begyndte det at gøre rigtig ondt og jeg kan huske at jeg tænkte: "FUCK det gør ond nu. Hvor har jeg dog været dum og naiv. Hvordan kunne jeg tro at jeg kunne føde hjemme uden mulighed for smertelindring - og det her er bare begyndelsen. Det kommer til at blive et helvede præcis som jeg frygtede. Når man er i så slemme smerter, er man så ikke ligeglad med hvor man er (hjemme eller på hospital), bare man kan få hjælp? Grunden til at kvinder kan føde er at de ikke kan komme ud af situationen på anden vis... hvis man kunne gå midt i en fødsel på samme måde som man kan få midt i en eksamen, så var der nok mange som var gået!"

Så kom jordemødrene. Efter at de havde siddet hos mig i nogle minutter kom der endnu en ve. Cayenne sagde bare "slap af og synk". Jeg slappede totalt af og sank dybt ned i af madrassen. Min krop var tung som bly - og smerterne nærmest forsvandt!!! Jeg kunne næsten ikke tro det. Der var en KæMPE forskel på smerten ved veen inden jordemødrene var her og den efter. Inden jordemødrene kom slappede jeg også af, men måske kunne jeg slappe mere af nu da de var her. Jeg var glad og lettet, og vidste at nu skulle det nok gå alligevel.

Jeg havde meget stærke veer hvilket gjorde at jeg blev åben ret hurtigt; næsten lige så hurtigt som en anden gangs fødende (hvilket vist er ret normalt når man bruger dykketeknikken).

Så kom der nogle veer hvor jeg ikke længere kunne slappe af. Det var tid til at presse babyen ud. Denne fase tog længere tid for mig fordi jeg gerne ville ligge ned (det er bedre hvis kroppen er lidt mere oprejst så tyngdekræften også hjælper med at presse barnet ud). Jeg var meget træt og sov næsten mellem veerne. Hen imod slutningen fik Cayenne mig op at stå på knæ; og på det tidspunkt ville jeg også have at den baby skulle ud NU (så jeg kunne få fred til at sove). Så endelig kom Tobias ud og det hele var ovre.

På intet tidspunkt, efter jordemødrene var kommet, tænkte jeg på smertelindring (sammenlign med hvad jeg tænkte på inde jordmødrene kom). Det havde jeg altså åbenbart ikke brug for. Det var ikke en smertefri fødsel, men når man ikke engang tænker på at der er noget som hedder smertelindring, så kan det altså ikke have været så slemt, vel?

Tobias blev født som stjernekikker, hvilket er en hårdere fødsel end normalt fordi det er panden der kommer ud først. Man kan sammenligne det med en normal fødsel ved at lægge 1,5 kg til barnets vægt.... det svarer altså til at jeg fødte en baby på 5,1 kg... og jeg havde ikke engang brug for smertelindring! Dykketeknikken virker!

Nogle dage efter fødslen havde jeg det så godt med det hele at jeg tænkte: Det var fanme en fed oplevelse - meget intens. Bare jeg kunne prøve det igen i næste uge.

Sponsor 1    Sponsor 2

Valid XHTML 1.0 Transitional