Brugerindlæg - TRYGHED


Af Eva Lisborg, Sorø

Jeg vil gerne fortælle lidt om tryghed i forbindelse med graviditet, fødsel og efter fødsel.
Da det for mig er meget vigtigt at være tryg, især når man skal være mor.
Jeg har haft en helt fantastisk oplevelse på alle punkter, da jeg valgte at føde med en jordemor fra hjemmefødselsordningen i Vestsjællands amt. Men jeg vil her fokusere på tryghed.

Da jeg var ca. 10-12 uger henne skulle jeg rejse til syd Afrika på ferie med min mand og datter Freja på 1 ½. Jeg synes ikke at have mærket liv i maven i nogen tid. Jeg blev bange for om der var noget galt. Kunne ikke klare tanken om at være langt væk, og stadig ikke mærke liv. Heldigvis kan man jo i hjemmefødslen ringe på alle dage til sin jordemoder. Jeg snakkede (grædende) med Anne (jordemor), og hun kom hjem til mig. Med ultralyden kunne jeg høre Liv`s (min datter på nu 15 mdr.) hjertelyd. Nej hvor var det dejligt at rejse til Afrika med ro i sindet.

14 dage inden termin fik jeg en form for før fødselsdepression. Blev bange for om jeg nu kunne klare at være mor til 2 børn. Var jeg nu god nok??? Alle mulige dystre tanker. Lå bare i min seng og græd i flere dage. Her var der også hjælp at hente hos mine jordemødre. Jeg fik hjælp via samtaler med dem, og fik også et tip til en god psykoterapeut. Det var enormt trygt at vide at den man skulle føde med kendte til denne depression. For hvordan kunne man videre reagere?
Jeg kom ovenpå igen inden fødslen. Bla. pga. den gode hjælp og støtte.

Den værste skræk for mig var at komme til at føde med en jordemor som man ikke var på bølgelængde med. Det var for mig meget vigtigt at føde med en kendt jordemor. Jeg havde under graviditeten kontakt/besøg af 2 jordemødre Anne og Susanne. Jeg var sikker på at komme til at føde med en af dem. Det gav os en kæmpe tryghed Freja på 2 år var også meget tryg og glad, da hun også kendte dem begge.

En uge før termin kunne jeg mærke at vandet sivede da jeg vågnede. Jeg sendte lige en sms til min Anne, så hun lige var klar over at noget var under opsejling. Hun valgte at kigge forbi om formiddagen. Bare lige for at se hvordan det stod til. Det var meget betryggende at hun kom.
Hun kom dog aldrig herfra igen før efter fødslen. KL. 14.41 kom Liv til verden. Efter et bad kunne jeg sætte mig ind i min egen seng, og amme Liv. Freja kom hjem fra vuggestue. Og så at Liv blev målt, vejet og kigget efter i sømmene. Det var en fantastisk oplevelse. Freja tror jo nærmest at hun har været med til fødslen.

Det var enormt trygt at man hele tiden følte sig godt tilpas, kunne stille krav til alt omkring en, fordi man selv var vært. Kendte sine muligheder, også fordi man kendte jordemoderen meget godt.
Hjemmekonsultationerne gør at man har talt alle muligheder, situationer og følelser igennem. Så man ved hvor man har sin jordemor. Hun kender en meget godt og ved hvordan man skal takles.
Når man først har prøvet det, kunne man ikke drømme om at føde med en fremmed jordemor. Det er en kæmpe tryghed.

Under min første fødsel (Roskilde amts sygehus), havde jeg en jordemor til deling med 1-2 andre. Dvs. hun var der meget sjældent. Så hun lærte ikke rigtigt en at kende inden det gik løs. Og mit bud er at havde der været komplikationer, var de ikke blevet opdaget i god tid. Derfor er det meget trygt i hjemmefødslen. Jordemoderen kender en, samt hun er der under hele forløbet. Så hvis der er komplikationer, vil disse blive opdaget meget tidligt i forløbet. Så kan man stille og roligt bestille en overflytning til hospital og tage af sted.

I dagene efter fødslen var jeg næsten dagligt i kontakt med både Anne og Susanne.
Havde også besøg af dem begge efter bla. til hæleprøve, og en snak om fødslen. Det var dejligt trygt at tale med en man kendte om ømme bryster, amning mm.

Jeg fik også en form for efter fødsels depression. Her kunne jeg også med god hjælp tale med Anne og Susanne, uden at skulle forklare en masse. Da de jo allerede kendte min baggrund.

Jeg kunne aldrig drømme om at føde på et hospital. Jeg kan kun sige til vores politikere at de skal bevare denne fantastiske ordning. Den bliver drevet af nogle fantastiske kvinder, som virkelig gør en kæmpe indsats. De går op i det med liv og sjæl. Hver enkel fødsel er jo billigere end en hospitalsfødsel. Og hver enkel fødsel er en hel fantastisk historie for sig. Tårerne løber ned af mine kinder hver gang jeg læser en af de fantastiske fødsels beretninger.

For vores lille familie har Anne og Susanne gjort en kæmpe forskel. Vi havde en fantastisk oplevelse fra ende til anden. Jeg opfordrer så mange så muligt til at føde hjemme. Jeg synes virkelig man snyder sig selv for en kæmpe oplevelse ved ikke at føde hjemme.

   

Sponsor 1    Sponsor 2

Valid XHTML 1.0 Transitional