Fordele og ulemper

En fødsel på hospitalet sikrer dig nem adgang til akut lægehjælp og smertelindring under hele processen. Som hjemmefødende har du udelukkende adgang til naturlig smertelinding.

Til gengæld vil du være i vante omgivelser, hvis du føder hjemme. Dette kan bidrage til en mere harmonisk oplevelse for dig og din partner.

Nedenfor har vi samlet en masse fordele og ulemper, som du kan tage til revision, hvis du er i tvivl om, hvorvidt en hjemmefødsel er noget for dig.

Fordele

Ingen transporttid

Jordemoderen kommer til dig, når du meddeler at fødslen er startet. Du skal derfor ikke bekymre dig om, hvordan du kommer til hospitalet uden for meget besvær. Bil eller taxa, trafik og navigation, er spørgsmål, som du slet ikke behøver bekymre dig om.

Bedre forberedelse

Som hjemmefødende skal du selv tage højde for en masse ting, da du og din partner er ansvarlig for omgivelserne, som er jeres hjem. Derfor vil man som hjemmefødende ofte have forberedt sig bedre både fysisk og mentalt, sammenlignet med hospitalsfødende.

Trygge rammer

Der er få, som ikke føler sig afslappede i deres eget hjem. Og det er afgørende at være afslappet og rolig, når du føder. Hjemmet danner en tryg base, hvor du og din partner, kan sikre optimale rammer, som I føler skal til for en god fødsel.

Oxytocin

Når du er tryg og rolig er det langt nemmere for din krop at producere fødehormonet Oxytocin, som fremmer dine veer og sætter fødslen i gang på en naturlig måde.

Fuld opmærksomhed fra jordemoderen

I har jordemoderens fulde opmærksomhed, når hun er hos jer. På hospitalet går jordemoderen rundt mellem stuerne i fødslens indledende stadier.

I kender jordemoderen og hun kender jer

I vil højest sandsynligt få en jordemoder, som I på forhånd kender. Hun vil ligeledes kende jer, og kan således guide jer bedre igennem forløbet.

Ulemper

Ingen medicinsk smertelindring

Der er ingen medicinsk smertelindring i hjemmet og det er derfor vigtigt at I er forberdte på metoder til naturlig smertelindring.

Risiko for overflyttelse

Hvis jordemoderen vurderer at der er komplikationer, kan I risikere at skulle flyttes på hospitalet. Hvis der er tale om akutte komplikationer, vil dette selvfølgelig ske med akut transport. Som oftest er der tale om mindre akutte komplikationer, og transporten vil foregå roligt. Partneren/faren og andre eventuelle pårørende vil som oftest selv være ansvarlige for deres transport.

Rengøring og forplejning

I skal selv stå for rengøring og oprydning. En fødsel vil medføre blod og andre sekreter, så det er vigtigt at I er forberedte på at kunne rengøre dette. Derudover skal I selv stå for forplejning, dvs. mad og drikke, til alle som er til stede under fødslen.

Øvrige informationer

Der er frit sygehusvalg i Danmark. Principielt betyder det, at man selv kan vælge, hvor man vil føde. På hjemmesiden forældre og fødsel kan du se en oversigt over fødesteder i Danmark.

mts_wordx