Koster det penge at vælge hjemmefødsel?

Der er et stigende antal af hjemmefødsler i Danmark. I 2012 var 1,3 procent af fødsler i Danmark hjemmefødsler, mens den procentdel nåede op på 3,3 procent i 2017. Har du overvejet hjemmefødsel? Så kan du læse om hvor meget det koster i denne artikel, hvor vi analyserer både det offentlige samt det private.

Skal danskerne selv betale for hjemmefødsel?

Det korte svar er nej. De danske gravide, som foretrækker at gennemføre en hjemmefødsel, behøver ikke at bekymre sig om ekstra omkostninger. Når du bliver behandlet af det offentlige, har du ret til at anmode om en hjemmefødsel. Dog eksisterer der altid risici for at fødslen ender med at blive udført på hospitalet, hvis jordemoderen vurderer at det er bedst.

Hospitalerne sparer muligvis penge på hjemmefødsel

Professor for sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen på Syddansk Universitet har tidligere vurderet at en hjemmefødsel kan koste et sygehus omkring 7800 kroner mindre sammenlignet med en traditionel førstegangsfødsel på selve sygehuset.

Det private alternativ

Du har naturligvis mulighed for at hyre en privat jordemoder og gennemføre en hjemmefødsel med ham eller hende. Her afhænger priser af den private klinik, men typisk kan du dække hele graviditeten, fødsel og barsel med omkring 40.000 DKK.

I denne forbindelse er der ofte mulighed for at få et tilskud som medlem af Sygesikringen Danmark. Typisk yder de tilskud på 30 procent til privat jordemoder både i forbindelse med graviditeten og perioden efter fødslen.

Flere foretrækker en privat jordemoder til blandt andet at modtage flere konsultationer, end hvad gravide får med det offentlige. Derudover er der også bedre muligheder for at modtage en skræddersyet løsning til graviditeten, når man selv betaler for det. Derfor er der mange danske kvinder, der vælger at hyre en privat jordemoder.

Overvej at blive selvstændig for at få mere tid med dine børn

Der er mange som arbejder hjemmefra for tiden, og du kan også overveje freelance-livet til at få mere tid til børnene. Naturligvis kræver det disciplin og struktur at kunne arbejde hjemmefra med børn i huset, men i det lange løb, kan det byde på mange fordele. Du kan organisere dig, så du bedre får taget dig af hjemmets opgaver samt hjemmearbejdet.

Hvis du overvejer at blive iværksætter og at starte din egen forretning kan du passende tegne et lån fra Qred til at komme godt i gang med iværksætteriet. Læg en plan for hvordan du forhåbentligt kan opnå succes med dit freelance-projekt. I det lange løb kan det være fantastisk for dig selv og din familie. Tænk på hvor meget ekstra tid du får til at nyde med børnene og din bedre halvdel. Det er guld værd for mange familier.

mts_wordx