Praktiske forberedelser til hjemmefødsel

Er du én af de kvinder, som gerne vil føde hjemme, så er der en række praktiske forberedelser, som skal på plads. Der er selvfølgelig selve forberedelsen omkring, hvordan fødslen skal foregå – f.eks. i sengen eller i et fødekar. Der skal bruges ekstra lagener og plastikunderlag til sengen, og vil du bruge fødekar, så kan man leje et.

Der skal også laves aftaler med jordemoderen, og du skal være afklaret om, hvilken type bedøvelse du kan få under fødslen, idet der ikke er de helt samme muligheder for bedøvelse som på hospitalet. Til gengæld kommer du til at føde i hjemmevante og rolige omgivelser sammen med din partner, og måske er der ældre søskende, som også skal være med til fødslen.

Planlæg alle indkøb

Derudover er det en god idé at planlægge indkøb af mad, personlige plejeprodukter og GUM tandplejeprodukter, så du kan føle dig velplejet og mæt i dagene efter fødslen. En fødsel tærer jo på kroppens ressourcer, og derfor er det ekstra vigtigt at være god ved sig selv. Fordelen ved en hjemmefødsel er, at du kan planlægge indkøb og madlavning på forhånd sammen med din partner eller andre familiemedlemmer, som kommer forbi for at støtte dig. Når du har handlet ind på forhånd og eksempelvis lavet retter, som kan fryses ned i mindre portioner, så kan de nemt tages op og varmes i mikrobølgeovnen. Med en madplan nemt og overskueligt at spise dejlig og nærende mad, selvom du også skal amme dit barn og måske heller ikke får så meget søvn.

Opnå velvære og overskud efter fødsel

Den personlige pleje betyder også meget for kvinder, der har født. Selvom man føler sig øm og radbrækket efter en fødsel, så er det dejligt at tage et bad, børste tænder og få noget rent og behageligt tøj på. Det giver velvære og overskud. I starten får man ikke sovet så meget og skal finde en rytme sammen med barnet, og det kan være nemmere at finde den rytme efter en hjemmefødsel, end hvis man ligger på en travl fødegang på et hospital.

Det er også dejligt for de fleste at være i hjemmevante omgivelser efter en fødsel, for så er der ikke noget stress og jag. Babyen kan med det samme få tøj på og lægges i babysengen. Når der kommer gæster for at se den lille nye baby, så kan de sidde i sofaen og få en kop kaffe i stedet for at skulle møde op på en barselsgang på et hospital.

Du kan med fordel begynde planlægningen af din hjemmefødsel i god tid, så du er sikker på, at der er styr på sagerne, og hvis baby ankommer før planlagt termin, så kan du sætte familie eller venner til at hjælpe dig med at få ordnet de sidste praktiske ting, så hjemmefødslen bliver en god oplevelse.

mts_wordx