Alt du skal vide om hjemmefødsel

Er du gravid, og overvejer du at føde derhjemme? I denne artikel kan du blive klog på alt, hvad du bør vide om hjemmefødsel.

Hjemmefødsler er utroligt populære

Først og fremmest, hvis du overvejer at føde derhjemme, kan vi fortælle dig, at du ikke er den eneste. Hjemmefødsler bliver mere og mere populære i Danmark. Mellem 2012 og 2017 var der en fordobling af fødsler i hjemmet eller på fødeklinik.

Kan jeg føde derhjemme?

Men spørgsmålet er, om du kan føde derhjemme. Du kan føde derhjemme, når du er rask og din graviditet har været normal og er gået efter planen. Derudover anbefales hjemmefødsel også kun, når du føder til terminen, når barnet ligger i den korrekte position med hovedet nedad, og når fostret har en normal vægt på mellem 2.500 og 4.500 gram.

Men vi stopper ikke der. Når det kommer til hjemmefødsel kræver det også, at du ikke føder mere end et barn, at du ikke tidligere har fået et kejsersnit, og at du ikke tidligere har født et barn, som kom til at sidde fast under fødslen.

Med andre ord kan du ikke altid selv styre, hvorvidt du kan føde derhjemme, men hvis du kan, kan du læse mere om fordelene nedenfor.

Fordele ved at føde derhjemme

Der kan være flere fordele ved hjemmefødsel som fx at du kan måske føle dig mere tryg og rolig i de vante omgivelser i hjemmet. Når moderen er tryg, vil hun også have nemmere ved at producere fødehormonet oxytocin, og det kan muligvis gøre fødsel nemmere at komme igennem.

Du bør dyrke yoga

Du kan følge Sundhedsstyrelsens råd om at gravide bør gennemføre 30 minutters daglig fysisk aktivitet. Det kan hjælpe dig igennem din graviditet og forhåbentligt gøre din fødsel nemmere. Faktisk vil det også give barnet et bedre velbefindende i livmoderen, og det er naturligvis også et stort plus.

Du kan især vælge at dyrke yoga, og det er en træningsmetode, som du kan dyrke helt op til du føder. Der findes flere forskellige yoga-øvelser, som du kan bruge til at styrke din bækkenbund, og du kan også skaffe det rette udstyr til yoga hjemmetræning online hos www.gorillasports.dk, så du ikke behøver at tage ud for at handle, hvis du ikke kan overskue det.

Hvordan tager omgivelserne imod det?

Det er ikke alle, som er fortalere for hjemmefødsler. Derfor er det vigtigt, at I overvejer, om hjemmefødsel er “besværet værd”. Hvis I konstant skal argumentere med familiemedlemmer og/eller venner, og at det giver jer unødvendigt stress, kan det måske være en bedre idé at føde på et hospital.

Det er naturligvis jeres barn og jeres beslutning, men under alle omstændigheder er det en god idé at væbne sig med en masse gode argumenter, da I sikkert vil få brug for dem. Dette gælder især for manden, når han taler med vennerne om hele konceptet.

mts_wordx