Hjemmefødsel

Der er få begivenheder af så stor og skelsættende betydning i en kvindes liv, som den dag hun føder sit barn. Det er ikke bare begyndelsen på et helt nyt liv som mor, men samtidigt også et farvel til den tid, som var før. Når først den lille nye baby har meldt sin ankomst, er det helt sikkert, at ingenting nogensinde helt bliver som før. Det er begyndelsen på en ny æra i livet, og for mange er den første tid med en lille ny verdensborger både fantastisk og skræmmende på samme tid.

Frygt for fødslen
Alt dette starter selvfølgelig med fødslen af barnet, og det er en begivenhed, som mange kvinder frygter utroligt meget. Grunden til denne frygt skal nok findes i den sygeliggørelse, og dermed også fremmedgørelse som graviditet og fødsel er blevet udsat for især i den vestlige del af verden over de seneste 100 år. Da vi med den moderne lægevidenskabs indtog fjernede fødslerne fra hjemmet og gjorde dem til en medicinsk problemstilling, som skulle varetages af professionelle på et hospital, gjorde vi også den gravide kvinde til en ufrivillig fange i et medicinsk cirkus, som mange gange kun var med til at skabe unødvendig frygt. Kvinden kan have en forestilling om, at hun skal være sej og stærk som en viking for at kunne gennemføre fødslen og håndtere fødselssmerterne.

Det er ganske sikkert, at der kan være mange gode grunde til at lade en fødsel finde sted under lægelig observation på et hospital. Svangerskabsforgiftning, sædeliggende barn, diabetes, og foranliggende moderkage er alt sammen gode eksempler herpå. Men faktisk er det sådan, at der i den vestlige verden, hvor kvinder er tæt fulgt gennem graviditeten med forskellige tjek og undersøgelser, faktisk er meget lidt belæg fo, at sige, at en fødsel på et hospital eller fødeklinik på nogen måde er et sikrere alternativ end at føde derhjemme under observation af en jordemoder.

Fordele ved hjemmefødsel
Der er mange fordele ved at vælge en hjemmefødsel frem for en fødsel på et hospital. Blandt andet er man ved en hjemmefødsel garanteret sin egen jordemoder under hele fødslen. Så god en normering kan hospitalerne på ingen måde tilbyde. Her er en jordemoder tit nødt til at tage sig af flere igangværende fødsler på samme tid, og man kan derfor som fødende opleve at komme til at ligge alene med sine veer i længere perioder. Dette er bestemt ikke noget, som er med til få en fødende kvinde til at føle sig tryg. Hvis man er bekymret for at komme til at skulle klare sig selv i længere perioder under fødslen, kan det derfor helt klart anbefales at overveje en hjemmefødsel. Hjemmefødslen har desuden også den fordel, at man under hele forløbet befinder sig i sine kendte rammer. Det er også med til at skabe en følelse af tryghed, som er svær at efterligne på et hospital. Så kort sagt: Gennemgår man en normal graviditet uden komplikationer, og er man ellers sund og rask, så er en hjemmefødsel et super alternativ til at føde på hospitalet.

mts_wordx