Hjemmefødsel med fødekar

En gravid kvinde, der ønsker at føde hjemme i trygge og vante omgivelser, kan fx vælge at føde i et fødekar. For de fleste kvinder virker vand som en naturlig smertelindring. Mulighederne for smertelindring er begrænsede, når kvinder føder hjemme, fordi det ikke er muligt at få medicinsk smertelindring som på en fødeklinik på et hospital. Derfor er en vandfødsel en god løsning for en del af de kvinder – ca. 600 årligt – som vælger at føde hjemme. Kvinder, som gerne vil vide mere om hjemmefødsler, kan fx tilmelde sig et møde i en fødselscafé på det hospital, hvor de skal føde. Her kan de gravide kvinder få afklaret alle spørgsmål. På Rigshospitalets hjemmeside er det desuden muligt at downloade en folder om alt det praktiske vedrørende en hjemmefødsel.

Hvordan foregår en fødsel i vand?

En fødsel i vand foregår på den måde, at man pakker fødekaret ud og placerer det i stuen eller soveværelset, eller hvor i boligen man ønsker at føde. Fødekaret skal pustes op, og det minder af udseende en del om et badebassin for børn. Når fødekaret er pustet op med en pumpe, skal det fyldes med vand, som har en temperatur på 35-37 grader, som er ideelt for den fødende kvinde. Af hygiejne-hensyn får kvinden som regel et lavement, før hun sætter sig i vandet. Når kvinden sidder i fødekaret, så virker det varme vand smertelindrende undervejs. For barnet er det helt trygt at blive født i vand. Barnet har en naturlig refleks, som gør, at det holder vejret, indtil jordemoderen får løftet barnet op af vandet, og det selv kan begynde at trække vejret. Moderkagen fødes som regel 20 minutter efter, og det foregår fx i sengen.

Smart design og god kvalitet

Fødekaret fås i flere smarte designs, og er fremstillet i solidt og ftalatfrit materiale. For mange forældrepar i dag betyder det meget, at de selv kan planlægge, hvordan fødslen af netop deres barn skal foregå. De fleste vil gerne have en unik og god oplevelse, og derfor er det vigtigt at vælge det rigtige fødekar. De går efter flot design og god kvalitet, ligesom når de fx køber lækkert og moderigtigt børnetøj hos kidsbrandstore.dk, så børnene altid er velklædte.

Leje eller køb af fødekar

Man kan enten vælge at købe eller leje et fødekar. Den billigste løsning er at leje det, og på nettet finder man flere forhandlere af fødekar og kan sammenligne priser for leje og levering. De fleste forhandlere anbefaler, at man bestiller fødekaret i god tid, gerne 5 uger før fødslen, idet kvinder gerne må føde hjemme tre uger før, de har termin. Hvis man vælger at leje det, skal det selvfølgelig returneres igen. Hvis man vælger at købe et fødekar – måske fordi man har besluttet sig for, at man gerne vil anvende det til flere børnefødsler – så har man 60 dages returret i tilfælde af, at man fortryder sit køb eller slet ikke når at tage det i brug, fordi babyen hurtigt melder sin ankomst.

mts_wordx