Hjemmefødsel har mange fordele

Flere og flere danske kvinder vælger at føde hjemme – og det kan der være mange gode grunde til.

Mange tænker måske, at sikkerheden ikke er den samme i hjemmet som den er på et hospital eller sygehus, men tal fra både Danmark og udlandet viser, at hjemmefødsler er fuldt ud lige så sikre.

Det gode ved en hjemmefødsel er, at den gravide befinder sig i vante, trygge rammer, og at man hele tiden har en fast jordemoder tilknyttet under hele forløbet.

De jordemødre, som sendes ud for at assistere ved hjemmefødsler er rutinerede og erfarne, og de tager ingen chancer, hvis der skulle opstå komplikationer under fødslen.

Hjemmefødsler er for de kvinder, der har en normal graviditet, og skulle der opstå den mindste tvivl i forbindelse med fødslen i hjemmet, kalder jordemødrene efter en ambulance, som kommer og henter den fødende og bringer hende til hospitalet.

Som førstegangsfødende er der cirka 25 procents risiko for at blive overført til hospitalet, men tallet for flergangsfødende er omkring fem procent.

Uanset hvor man føder, kan det dog være en hård omgang for kroppen – og det kan slide på vævet – ikke mindst for de kvinder, som har været gennem mange fødsler. En del kvinder, som har ammet i mange år, kan samtidig godt føle et behov for at få optimeret brysterne, og det kan man blandt andet få gjort hos Motiva, der tilbyder skræddersyede brystoperationer.

Mindre stress

For kvinder, der skal føde handler det dog i første omgang om at få en så god fødselsoplevelse som muligt. Og der er en del fordele ved at føde hjemme. Som nævnt ovenfor er der en stor del af tryghed forbundet ved en fødsel i hjemmet, og undersøgelser viser også, at kvinder, som vælger en hjemmefødsel, faktisk har langt mindre brug for indgreb som vestimulerende midler og kejsersnit.

Det menes, at årsagen skal findes i de hormoner, der bliver frigivet, når man er i trygge og velkendte rammer. En hjemmefødsel betyder også, at man – hvis alt går som det skal – undgår at blive transporteret fra sted til sted og ikke udsættes for den trafik og travlhed, der kan opstå på en fødegang.

Samtidig peger undersøgelser også på mindre risiko for at gå i stykker forneden, ligesom chancen for at få en bedre start på amningen forbedres.

Der er dog også ulemper forbundet med en hjemmefødsel. Blandt andet kræver det lidt forberedelse – og mulig ommøblering i hjemmet, ligesom muligheden for at få smertelindring ikke er det samme som på et sygehus.

Mange kvinder, som vælger at føde hjemme, investerer derfor i et fødekar, som kan stå i stuen og som kan bruges både til at gøre fødslen mindre hård. En fordel ved fødekarret er også, at det også kan benyttes i perioden op til fødslen.

Rent praktisk foregår en hjemmefødsel på den måde, at man giver det aktuelle fødested besked om, at man ønsker at føde hjemme. Herefter giver man besked, når veerne og fødslen nærmer sig, og fødestedet sender så en af de tilknyttede jordemødre ud, som har specialiseret sig i hjemmefødsler.

mts_wordx